All About Healthy Beauty Daily

Zubne krunice

Jan 7

Krunice za zube, poznate pod nazivom navlake za zube i jedan su od najpoznatijih i najtraženijih stomatoloških zahvata kada su u pitanju funkcionalna ili estetska oštećenja zuba.

Krunice za zube zapravo možemo reći kako su protetski nadomjestak koji imitira prirodne zube, te se zubne krunice trajno fiksiraju na zubni implantat ili izbrušen zub, a glavni im je cilj povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove narušene estetike.

Pomoću zubnih krunica, može se utjecati na željenu boju i oblik zuba. Nakon ugradnje zubne krunice, ona se zapravo ponaša identično kao prirodnog zuba, te nakon ugradnje zapravo nećete osjetiti nikakvu razliku i s vremenom ćete zaboraviti da ste ih uopće išli ugrađivati. Krunice imaju i zaštitnu ulogu prema zubima na koje se postavljaju. S obzirom da obuhvaćaju krunu zuba, štite preostali dio prirodnog zuba od vanjskih utjecaja.

Vrste krunica za zube

vrste krunica za zube

Vrste keramičkih krunica razlikuju se prema ostalim materijalima s kojima se kombinira, te tako postoji nekoliko vrsta u tekstu koji slijedi:

  • Metal-keramička zubna krunica jedna je od najčešće ugrađivanih vrsta krunica. 
  • Potpuno keramička zubna krunica kvalitetan je nadomjestak koji izgledom potpuno imitira prirodni zub
  • Cirkon-keramičk zubna krunica smatra se vrhuncem estetske stomatologije. Cirkonska baza u kombinaciji s keramičkom krunicom predstavlja najbolje što stomatologija može ponuditi vezano za zubne krunice i po pitanju kvalitete i po pitanju trajnosti.
  • Akrilatne krunice su privremene krunice koje se koriste za vrijeme trajanja izrade trajnih krunica. Zadaća ove vrste krunica je zaštita zubi i zubnog živca od vanjskih utjecaja, sve dok trajne krunice ne budu izrađene i spremne za ugradnju.

Više detalja: https://smiledesign-kovac.hr/usluge/zubne-krunice/

Tko je kandidat za krunice?

Jesu li zubne krunice zapravo za vas ili ne, najbolje je posavjetovati se sa svojim stomatologom koji će pregledom vaših zubi moći ustanoviti što bi za vas bilo najbolje. Nakon obavljenog pregleda i utvrđivanja potrebe za ugradnjom zubnih krunica, nakon čega se dogovara termin i plan rada.

Nakon definiranih svih koraka, slijedi brušenje zubi, kako bi ih se oblikovalo i prilagodilo za ugradnju zubnih krunica. Nakon brušenja, također je uzima i vaš otisak usne šupljine kako bi se zubne krunice mogle i izraditi upravo prema vama i vašim zubima. Nakon što su zubne krunice izrađene u laboratoriju slijedi njihova proba, te tek nakon što se utvrdi da vam one i odgovaraju slijedi cementiranje.

Sami proces od prvog pregleda, preko izrade zubnih krunica i ugradnje traje oko desetak dana.

Vrlo bitna napomena je reći da ukoliko patite od bruksizma da o tome trebate obavijestiti stomatologa, kako bi se mogle izraditi i noćne udlage i kako ne bi oštetili novougrađene zubne krunice.

Neposredno nakon cementiranja krunica ne preporuča se jesti sat vremena. Kada popusti anestezija moguća je lagana bol i preosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno). Ta osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna. Važno je nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene.

Trajanje ugradnje

Trajanje zubnih krunica ovisi o održavanju oralne higijene, ali i redovitim odlascima stomatologu. Ispravnim održavanjem higijene usne šupljine vaše zubne krunice mogu potrajati čak 10-15 godina, što je zapravo vrlo dug period u kojem ćete za sigurno i zaboraviti da ih imate.