All About Healthy Beauty Daily

Meteoropatija ili nešto ozbiljnije?

Apr 16

Koliko ste se samo puta uhvatili s glavoboljom, pritiskom u prsima ili nekim drugim simptomima kada bi došlo do promjene vremena ili tlaka u zraku? Pojam meteoropatije (grč. meteoron – nebeska pojava i pathos – bolest) označava poteškoće povezane s vremenskim promjenama (temperatura, vlažnost zraka i atmosferski tlak zraka). Postoji i razlika između meteorološki osjetljivih osoba i meteoropata.

pregled neurologa

Stari Grci su još prije govoro dvije i pol tisuće godine otkrili povezanost i veliki utjecaj koji priroda može imati na ljudsko zdravlje. Kod naglih promjena temperature, atmosferskog tlaka ili vlage u zraku, osjetljive osobe se najčešće žale na razdražljivost ili sniženo i depresivno raspoloženje, opisuju osjećaj mentalne i tjelesne slabosti, umora, pospanosti i želje za ostankom u kući.  Od tjelesnih simptoma mogu se javiti povišeni krvni tlak, glavobolja, povećana osjetljivost na bolove u zglobovima i mišićima, poteškoće u disanju i osjećaj težine u želucu, simptomi kardiovaskularnog sustava, kao što su ubrzano lupanje srca ili bolovi u prsnoj kosti.

Ovi simptomi traju koliko i sama promjena, te najčešće popuste u roku nekoliko sati pa do nekoliko dana. Istraživanja ukazuju da su pod povećanim rizikom osobe srednje i starije životne dobi, naročito žene, ali i djeca. Osobe koje imaju duševne poremećaje i poremećaje ponašanja, osobito tjeskobne i depresivne osobe, podložnije su meteoropatijama.

Posebno ako uzmemo u obzir današnji suvremeni način života koji nas naprosto tjera da veliku količinu vremena provodimo u zatvorenih prostorima što nas zapravo ograničava da budemo povezani s prirodom i brže se prilagodimo svim njezinim promjenama.

Iako je sama meteoropatija gotovo normalna pojava u današnjem društvu, ovdje smo kako bismo vas upozorili na opasnosti koje ona sa sobom donosi. Vrlo često se ovi simptomi pripisuju upravo meteoropatiji, dok u stvarnosti ona uopće ne mora biti uzrok vaših zdravstvenih poteškoća.

Što je neurologija?

Upravo zbog toga oformljena je neurologija, kao posebna grada medicine. Neurologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti živčanog sustava. Neurologija proučava razne poremećaje i stanja poput bolesti mozga, leđne moždine, živaca, perifernih živaca te ostale vezane bolesti.

Neke od neuroloških bolesti su glavobolje, križobolje, bolovi u vratu, no mogu u pitanju biti i ozbiljnija stanja kao što su moždani udar, neurološke bolesti mišića, bolesti živaca, Alzheimerova i Parkinsonova bolest te multipla skleroza. Neurološke preglede obavlja specijalist neurolog.

Pregled kod neurologa

Neurološki pregled podrazumijeva pregled spec. neurologa, anamnezu, klinički pregled i razne dijagnostičke pretrage po preporuci neurologa, poput EMNG donjih i gornjih udova, color dopplera vratnih i zatiljnih krvnih žila, EEG-a i slično.

Stoga, ukoliko se dogodi da bilo što od spomenutih simptoma imate u svojoj svakodnevici, te da se oni tijekom vremena pojavljuju sve češće, preporučamo da se obratite neurology i obavite sve potrebne preglede. Na taj način sa sigurnošću ćete moći reći je li ovdje riječ samo o meteoropatiji ili o nečem puno ozbiljnijem.

Držite vaše zdravlje na prvom mjestu i zatražite pregled specijaliste. Svi smo upoznati s mogućim posljedicama bolesti ukoliko se one ne otkriju i ne liječe na vrijeme, stoga ukoliko prepoznate neke od prethodno spomenutih simptoma nemojte čekati. Odite na pregled pa makar i da se ispostavi da je sve u redu, barem ćete biti upoznati s vašim zdravstvenim stanjem i biti sigurni da je sve u redu.